Value engineering

Value engineering

A Value Engineer feladata, hogy az építtető azt kapja a pénzéért, amire valóban szüksége van, amire biztosítani tudja a fedezetet, s nem azt, amire a tervező úgy gondolja, hogy a legjobb megoldás.

Value Engineer-ként arra törekszünk, hogy megtaláljuk a lehetséges műszaki megoldások közül azokat, amelyek a funkció csorbulása nélkül a leggazdaságosabban megvalósíthatók. Mindezt olyan módon, hogy az épület minősége semmiképpen se csökkenjen. Természetesen nem szeretnénk azt mondani, hogy a tervező nem a beruházó érdekeit képviseli, de teljesen más megközelítéssel dolgozik. A műszakilag legjobb, vagy az általa leginkább ismert, beváltnak bizonyult megoldások, nem feltétlenül jelentik a költséghatékonyság, beszerezhetőség, építhetőség és fenntartás szempontjaiból legjobb választást. Fontosnak tartjuk, hogy az elkészült tervdokumentáció minden részletmegoldásában koherens legyen, idejében kiszűrve a túl-, illetve alultervezett fejezeteket.

Tapasztalatunk szerint napjaink egyik legnagyobb problémája, hogy – alapvetően költség, beszerezhetőségi és építhetőségi szempontok miatt – a kivitelező rengeteg mindent szeretne kiváltani, elhagyni, megváltoztatni, aminek eredményeképpen az elkészült épület jelentős mértékben eltér a tervektől. Ez természetesen nagyon sok vitát eredményez, s a projekt végén a beruházó – általában joggal – úgy érzi, hogy becsapták, nem azt az épületet kapta a pénzéért, amit megrendelt. Sikeres Value Engineering munka eredményeként optimalizált tervekre adott ajánlat, majd a szerződés, a kivitelező számára lényegesen kisebb teret enged változtatásokra, kiváltásokra. Mivel számottevő megtakarítás már nem érhető el, sokkal kisebb a kényszer a kivitelezői javaslatok elfogadására – az épül, és amit a tervező megtervezett, nem amit a kivitelező akart.

TARTALOM MEGOSZTÁSA